Image Alt

Talentenplan

Talentenplan voor Paard en Jeugd

Algemeen:

Bij het talentenprogramma leer je je paard of pony zelf opleiden naar het hoogst mogelijke niveau, alles over het management van je sportpaard of pony en ontwikkel je jezelf steeds verder. Onze eigen paardenwelzijnsvisie hebben wij gekoppeld aan de leerlijnen van de KNHS Ruiteropleidingen.
Omdat wij niet alleen het – hoe leer je paardrijden –  willen onderwijzen, maar ook het – waarom is dat belangrijk voor onze paarden – aan onze ruiters willen meegeven hebben wij vervolgens ons eigen lesplan op maat geschreven. Vanuit dat lesplan ontstaan er inmiddels veel vragen van getalenteerde jeugdruiters omtrent begeleiding naar (top)sport niveau. Dit is waar het Talentenplan voor Paard en Jeugd  voor staat, begeleiding op maat voor ambitieuze jeugdruiters op weg naar de top!

Het Talentenplan voor Paard en Jeugd is een rijopleiding voor getalenteerde ambitieuze dressuur- en springruiters van 8 tm 25 jaar. In deze rijopleiding staat het paard of pony op de eerste plaats. We streven ernaar om het dier te leren kennen, zodat we er verantwoord mee kunnen sporten tot op het hoogst mogelijke niveau! Hoe zit je paard lichamelijk in elkaar, hoe leert je pony en wat heeft jouw paard precies nodig? Je leert nadenken wat het juiste is voor je paard en kan daar jouw training op aanpassen.

In harmonie met je paard kennis opdoen, trainen, presteren en bovenal heel erg genieten dat wil ons talentenplan de jonge ruiters bijbrengen! Wij willen de generatie sportruiters opleiden waar paardenwelzijn niet meer ter discussie zal staan, maar de nieuwe gewoon is!

Voor wie:

Het Talentenplan voor Paard en Jeugd is voor jonge ambitieuze ruiters van 8 tm 25 jaar met eigen paard of pony welke naast het hebben van plezier in de paardensport bereid zijn hard te werken (naast school) om het hoogst haalbare niveau te halen met hun paard/pony. Dit gaat niet vanzelf;  je leert je paard zelf opleiden en gezond houden, daar moet je heel veel kennis en ervaring voor opdoen. Daarnaast moet de paardensport je lust en je leven zijn, want je moet ook heel gedisciplineerd kunnen trainen en o.a. minimaal 20x per jaar op wedstrijd gaan.

Geen eigen paard? Geen probleem!

Heb jij wel heel veel talent en de mentaliteit die er voor nodig is een topruiter te worden, maar geen (geschikt) eigen paard? Neem contact met ons op over de mogelijkheden om toch deel te nemen aan ons programma. In sommige gevallen stellen wij paarden of ponys te beschikking aan jeugdtalenten!

Denk jij dat het Talentenplan iets voor jou is? Kijk dan even hier of je aan de selectiecriteria voldoet en geef je op voor de selectiedag 23 augustus!

Wat biedt het Talentenplan voor Paard en Jeugd?

Paardrijden is een teamsport hoewel dat vaak niet zo gezien wordt. Alleen in harmonie met het paard kan men uiteindelijk het beste in het paard en zichzelf naar boven halen. Samen bereik je veel meer! Dat geld niet alleen voor ruiter en paard, maar ook voor de sociale omgeving om de ruiter heen. Alleen als het team betrokken kan zijn bij de sportruiter, kan deze zich volledig ontplooien binnen zijn of haar mogelijkheden.
Daarom zorgt het Talentenplan voor goede begeleiding met betrekking tot het gezin van de deelnemer. Net zoals het belangrijk is dat de ruiter coachbaar moet zijn geldt dit ook in hele belangrijke mate voor de directe omgeving om de ruiter heen. Alleen als men samen werkt creëer je een vertrouwde basis en veilige leeromgeving voor de ruiter.

De coaches/ instructeurs zullen de processen niet geheel uit handen nemen van de gezinnen, maar wel aansturen en begeleiden. Welke wedstrijden, welk niveau, welke verdere (para)medische begeleiding is gewenst voor ruiter en/of paard? Alles wordt eens per maand besproken en afgestemd in een persoonlijk gesprek m.b.t. de ontwikkeling van ruiter en paard.

De meeste talenten gaan nog naar school.

Het is belangrijk dat jouw school op de hoogte is van je deelname aan het plan. Hoewel de trainingen en wedstrijden over het algemeen buiten schooltijden plaatsvinden, kan het een enkele keer voorkomen dat je onder schooltijd aanwezig moet zijn. We vragen de school om hier tegemoetkomend mee om te gaan. In oktober krijgt je leraar of mentor van het Talentenplan een e-mail waarin we uitleggen wat het plan is en wat dit voor jou en de school kan betekenen. Daarom is het belangrijk dat je ons de juiste gegevens van je school en van je mentor verstrekt.

Het hele jaar werken we aan de ontwikkeling van jou en je paard of pony. Dit doen we d.m.v.:

  • 40 trainingen met maximaal 3 ruiters in een rijles; d.w.z. 1 training van 60 min per week op locatie Stal Dijkman in Wijdenes
  • Vier theoriedagen in groepsverband, opgedeeld in twee dagen aaneengesloten met overnachting en twee losse dagen
  • De lessen en info die je krijgt krijg je ervaren instructeurs met kwalificaties die voldoen aan de eisen van het Talentenplan begeleiden jullie processen
  • Wedstrijdbegeleiding op locatie Stal Dijkman in Wijdenes
  • informatieverstrekking aan de scholen van deelnemers
  • vier regionale ijkmomenten
  • twee nationale ijkmomenten
  • vier regioactiviteiten, bijv. een stalbezoek of clinic
  • Maandelijks voortgangsgesprek en begeleiding (zie informatie voor thuis en school), het opstellen van een trainingsplan voor paard en ruiter

Instructeurs:

De (dressuur)instructeurs welke betrokken zijn bij het Talentenplan zijn bij voorkeur minimaal Orun 4 opgeleid bij de erkende hippische beroepsopleiding NCSAH:
‘’Anatomie, biomechanica, leerprocessen van paard en ruiter, vormen de basis bij de NCSAH waaruit je inzichten en vaardigheden ontwikkelt om een paard verantwoord te kunnen trainen. De studenten leren wat een correct bewegend paard is en worden getraind op het herkennen van fysieke problemen en hoe daar mee om te gaan. Wat en hoe kan je met trainen verbeteren en wanneer schakel je hulp in van een veterinair of therapeut?
De NCSAH onderscheidt zich ook door, naast trainen onder het zadel, ook het trainen aan de hand bij te brengen aan haar studenten.
De ontwikkelingen en de toename van kennis in de paardensector gaan hard. De NCSAH streeft ernaar studenten en paarden op te leiden, op basis van actuele kennis en inzichten. Zodat de paardensport logisch, verantwoord en met plezier beoefend kan worden. Met plezier voor ruiter én paard!’’ (Bron: www.ncsah.nl)

Selectiedagen en verplichtingen:

Zondag 23 augustus is de eerste selectiedag om deel te nemen aan het Talentenplan voor Paard en Jeugd.

Programma zondag 23 augustus 2020:
9.30 uur Inloop met koffie, thee, limonade
10 uur Informatiebijeenkomst; door de initiator van het Talentenplan en eigenaresse van Stal Dijkman, Gerda Dijkman-Lansen. Deze bijeenkomst is verplicht voor alle deelnemers aan de selectiedagen in de disciplines dressuur en springen en (een van) hun ouders. Het programma wordt toegelicht en er is ruim de tijd om vragen te stellen.

11.00 – 14.00 uur Selectie dressuur ruiters (zie info na aanmelding)

14.00 – 15.00 uur Lunch voor deelnemers verzorgt door Stal Dijkman (familie kan zich hier ook voor opgeven)

15.00 – 18.00 uur Selectie springruiters (zie info na aanmelding)

 

Opgave en deelname aan de selectiedag is per combinatie per discipline. De kosten voor deelname (incl  lunch) bedragen

E 15,00. Wil je als ouder begeleider ook lunchen dan kan dat voor  E 7,50. Geef dit even aan bij aanmelding in de e-mail.

 

Mocht je tijdens deze dag geselecteerd worden ga je door naar de tweede selectiedag op zaterdagmiddag/avond 29 augustus 2020. Deze dag staat in het teken van ontwikkeling en trainbaarheid. Op de eerste selectiedag krijg je werkpunten mee en tijdens de privé training op de tweede selectiedag gaan wij kijken hoe je daar mee aan het werk bent gegaan.

Het programma van deze dag volgt nog.

Als je tijdens de selectiedagen wordt toegelaten tot het Talentenplan voor Paard en Jeugd ben je deelnemer aan het plan voor de duur van één seizoen; De deelnemersbijdrage voor het seizoen 2020-2021  is € 362,50 per kwartaal.  De deelnemersbijdrage moet vooraf aan het lopende kwartaal betaald worden. Het is niet mogelijk om je tijdens het seizoen af te melden en er kan ook geen geld worden teruggegeven. Dit ongeacht de reden van een eventuele afmelding.

Voor de bijdrage ontvang je een factuur. Pas als je aanmelding volledig is ingevuld en het eerste termijn is betaald, is je aanmelding geldig en kun je ingedeeld worden in de lessen!

Algemene informatie en voorwaarden kan je hier downloaden.

Inschrijfformulier: